המערכת החיסונית מגנה על הגוף שלך מפני מחלות וזיהומים. הוא עושה זאת על ידי זיהוי תאים חריגים או מיקרואורגניזמים (כגון חיידקים) שעלולים לגרום למחלה, ולאחר מכן מפעיל את הייצור של חלבונים מיוחדים הנקראים נוגדנים כדי לתקוף את אותם פולשים. חלבונים אלו נקשרים לתאים המזיקים או למיקרואורגניזמים ומפעילים מנגנוני הגנה אחרים המשמידים אותם. נוגדנים גם נשארים בגוף לאחר שזיהום נוקה כזיכרון של מה לתקוף אם החיידק הזה יחזור אי פעם. זה ידוע בתור מערכת החיסון האדפטיבית, שהופכת מפותחת יותר עם כל חשיפה, כך שתוכל לזהות אותה טוב יותר בפעם הבאה.
סוגי חסינות
ישנם שני סוגים עיקריים של חסינות, חסינות מולדת, זוהי תגובה מיידית ומוכללת לזיהום או איומים גופניים אחרים. הוא אינו ספציפי לאיום או פתוגן אחד ולכן יש להפעיל אותו באופן מיידי כדי להדוף איום עד שמערכת החיסון האדפטיבית תוכל לבעוט פנימה. דוגמאות להגנות חיסוניות מולדות הן עור וקרום רירי (נמצאים באף, בפה ובמערכת העיכול tract), תפקוד המחסום של העור המונע כניסת פתוגנים לגוף, הסביבה החומצית בקיבה הפוגעת בפתוגנים, תאי דם לבנים (מקרופאגים ונויטרופילים) שבולעים ומשמידים פתוגנים, ותאי הורגים טבעיים שהורסים פתוגנים ספציפיים.
מערכת החיסון הסתגלותית
מערכת החיסון האדפטיבית מחולקת עוד יותר לשני מרכיבים: חסינות הומורלית וחסינות מתווכת תאים. חסינות הומורלית: ייצור נוגדנים הוא התפקיד העיקרי של החסינות ההומורלית של מערכת החיסון האדפטיבית. חלבונים אלו נקשרים לפתוגנים בדם וברקמות כדי לסמן אותם להשמדה. הם גם נקשרים לנוגדנים אחרים כדי לנטרל רעלים המשתחררים על ידי חיידקים או וירוסים. חסינות מתווכת תאים, הפעלה של תאי T הורסים שהורסים תאים שעברו טרנספורמציה (שונו) על ידי פתוגן היא התפקיד העיקרי של החסינות המתווכת בתאים של מערכת החיסון האדפטיבית. תאים אלה גם הורסים וירוסים וחיידקים ישירות על ידי גרימת אפופטוזיס, סוג של מוות תאי מתוכנת.
הִתחַסְנוּת
חיסון הוא תהליך של גירוי מערכת החיסון האדפטיבית ליצור נוגדנים ותאי זיכרון B כדי להילחם נגד פתוגן מסוים. הדרך הנפוצה ביותר לעשות זאת היא באמצעות חיסון. חיסונים מכילים פתוגן מוחלש או מת הניתן בכמות קטנה כדי לעורר את מערכת החיסון ליצור נוגדנים נגד פתוגן זה. לאחר קבלת חיסון נוצרים נוגדנים הנקשרים לפתוגן ומתגוננים מפניו. החיסון אינו חדש, אך ההיסטוריה שלו מתחילה אלפי שנים. אנשים היו משפשפים את הפוסטלות של אנשים שנדבקו באבעבועות שחורות על עורם כדי ליצור נוגדנים נגד המחלה. במאה ה-19 גילו מדענים שהם יכולים לחלץ רעלן מהחיידק הגורם לאבעבועות שחורות ולהשתמש בו כחיסון. מיליוני אנשים חוסנו נגד אבעבועות שחורות והמחלה חוסלה רשמית בשנת 1979. כיום, החיסון משמש למניעת למעלה מ-12 זיהומים כולל הפטיטיס B, חצבת, חזרת, טטנוס, דיפטריה, HPV ושפעת המופילוס מסוג B.
כיצד מערכת החיסון נלחמת במחלות ומחלות
המערכת החיסונית מגנה על הגוף שלך על ידי זיהוי תאים חריגים או מיקרואורגניזמים שעלולים לגרום למחלה, והפעלת ייצור של חלבונים מיוחדים הנקראים נוגדנים כדי לתקוף את אותם פולשים. חלבונים אלו נקשרים לתאים מזיקים או למיקרואורגניזמים ומפעילים מנגנוני הגנה אחרים המשמידים אותם. גם נוגדנים נשארים בגוף לאחר שזיהום נוקה כזיכרון של מה לתקוף אם החיידק הזה יחזור אי פעם. זה ידוע בתור מערכת החיסון האדפטיבית, שהופכת מפותחת יותר עם כל חשיפה, כך שתוכל לזהות אותה טוב יותר בפעם הבאה. לגוף האדם יש מחסומים רבים שנועדו להרחיק פולשים לא רצויים, כמו חיידקים ווירוסים.
איך להגביר את ההגנה של הגוף שלך
תזונה מאוזנת היטב, הרבה שינה ושמירה על פעילות הם כולם חשובים למערכת החיסונית שלך. מומלץ לשטוף ידיים באופן קבוע ולהימנע ממגע עם אנשים חולים כדי להפחית את הסיכון לזיהום. הימנעות מעישון מועילה גם מכיוון שהיא מפחיתה את כמות החמצן בדם ויכולה להפחית את יעילות המערכת החיסונית. אתה יכול גם לחזק את המערכת החיסונית שלך על ידי אכילת תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה ושינה מספקת. יש אנשים הנוטלים מולטי ויטמינים כדי לוודא שהם מקבלים מספיק ויטמינים ומינרלים מהתזונה שלהם, אבל עדיף לקבל אותם מהתזונה שלך. גם לתוספי מזון עלולות להיות תופעות לוואי, במיוחד אם נוטלים מינונים גבוהים, ולכן עדיף לקבל אותם מהמזון.
סיכום
מערכת החיסון היא חלק חיוני בגופנו המגן עלינו מפני מחלות וזיהומים. רשת מורכבת זו של תאים ואיברים נועדה לזהות ולהרוס פתוגנים. מערכת החיסון האדפטיבית מחולקת עוד יותר לשני מרכיבים: חסינות הומורלית וחסינות מתווכת תאים. המערכת החיסונית ההסתגלותית הופכת מפותחת יותר עם כל חשיפה, כך שתוכל לזהות אותה טוב יותר בפעם הבאה.