כיצד חוסר שינה משפיע על הרווחה?

כאשר אתה לא ישנה מספיק, זה יכול להשפיע לרעה על חייך. חוסר שינה נקשר לבעיות בריאותיות רבות, מעלייה במשקל וסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 ועד להזדקנות מואצת וסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר. שינה רגועה מספקת ממלאת גם תפקיד חשוב בשמירה על בריאות נפשית ופיזית מיטבית. במאמר זה נחקור את ההשפעות של מחסור בשינה על הרווחה שלנו וכיצד סוגים שונים של שינה משפיעים על חיינו.

איזה סוג שינה הכי חשוב לרווחה?

ישנן שתי קטגוריות עיקריות של שינה, שינה מהירה של תנועת עיניים (REM) ושנת עיניים לא מהירה (NREM). מחזורי שינה נמשכים בדרך כלל כ-90 דקות, וכל מחזור מורכב מחמישה שלבים. שנת REM, שלב החלימה. זה הזמן שבו יש לנו את החלומות הכי חיים ובלתי נשכחים שלנו. במהלך שנת REM, המוח שלנו פעיל מאוד, השרירים שלנו רפויים ולחץ הדם, קצב הלב וזרימת הדם שלנו מופחתים. שנת NREM זהו השלב המשקם של השינה. מחזורי NREM מתקדמים משינה קלה לשינה עמוקה ככל שהלילה עובר. שינה קלה היא כאשר אנו מתעוררים הכי בקלות, בעוד ששינה עמוקה היא כאשר הגוף שלנו רגוע ביותר ומתרחש ריפוי. בתוך שלבי שנת NREM, ישנם שני תת-סוגים - NREM 1 ו- 2. NREM 2 היא השינה העמוקה ביותר. במהלך שלב זה, הגוף משחרר הורמון גדילה לתיקון, התחדשות ושיקום. זה גם השלב שבו מופרש מלטונין, ההורמון שגורם לנו להרגיש ישנוניים.

איך שינה עוזרת לך להישאר בריא

שינה חיונית לבריאות גופנית ונפשית. במהלך השינה הגוף שלך מתקן נזקים לרקמות, מצעיר תאים ובונה חלבונים חדשים. לשינה יש גם השפעה משמעותית על תפקוד המוח ועל הבריאות.

- בריאות לב וכלי דם: כשאתה ישן, הגוף שלך משחרר הורמוני גדילה וחלבונים אחרים המקדמים את בריאות הלב. חוסר שינה קשור לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ולהתקפי לב.

- בריאות חיסונית: חוסר שינה נקשר לסיכון מוגבר להצטננות ומחלות זיהומיות אחרות. שינה עוזרת לווסת את המערכת החיסונית שלך, ומחקרים הראו שאנשים שישנים פחות מ-7 שעות בלילה סובלים מתפקוד חיסוני מופחת.

- בריאות המוח: שינה היא כאשר המוח מעבד מידע ומאחסן זיכרונות. חוסר שינה נקשר להפחתת הקוגניציה, פגיעה בלמידה ובזיכרון, טווח קשב מופחת והגברת הסיכון למחלת אלצהיימר.

- בריאות מטבולית: לשינה יש גם השפעה משמעותית על חילוף החומרים. מחקרים הראו שלאנשים שישנים פחות מ-7 שעות בלילה יש רמות גבוהות של גרלין, הורמון הרעב, ורמות מופחתות של לפטין, הורמון השובע. זה יכול להוביל להשמנה.

- סיכון לסרטן: לשינה יש גם השפעה על הסיכון לסרטן. מחקרים הראו שחוסר שינה יכול להגביר את הייצור של הורמונים מסוימים הידועים כמגבירים את הסיכון לסרטן.

- מצב רוח: השינה הוכחה כקשורה למצב רוח טוב ולסיכון מופחת לדיכאון. חוסר שינה נקשר לתחושות של עצב ואי שקט, ושינה לקויה נקשרה לסיכון מוגבר להפרעות חרדה.

חוסר שינה ודיכאון

דיכאון הוא הפרעת מצב רוח המשפיעה על מיליוני אנשים מדי שנה. שינה היא טיפול נפוץ בדיכאון, ורופאים רבים ממליצים על שילוב של שינה וטיפול נוגד דיכאון. על פי מחקר משנת 2016 שפורסם בכתב העת Sleep, חוסר שינה יכול גם לגרום וגם להחמיר דיכאון. הרגלי שינה לקויים, הפרעות שינה וחוסר שינה נקשרו לסיכון מוגבר לדיכאון. מחקר אחר שפורסם ב-Journal of Neuroscience בשנת 2019 מצא שחוסר שינה עלול להוביל לשינויים במבנה המוח. באופן ספציפי, חוסר שינה נקשר לשינויים באזורי המוח המווסתים רגש וקוגניציה. מחברי המחקר מאמינים ששינויים אלו במבנה המוח עשויים להסביר מדוע חוסר שינה קשור לדיכאון.

חוסר שינה ועלייה במשקל

לשינה תפקיד חשוב בוויסות חילוף החומרים ושליטה בתיאבון ורעב. כאשר אתה לא ישנה מספיק, רמות ההורמונים שלך מושפעות לרעה, והורמוני הרעב והתיאבון שלך אינם מוסדרים. הורמון הרעב גרלין נמצא ברמה מוגברת כאשר אתה לא ישן מספיק. גרלין אחראי לגרום לך להרגיש רעב. מחקרים הראו שכאשר אנשים סובלים מחוסר שינה, רמות הגרלין שלהם גבוהות ב-30% מאשר כאשר הם נחים היטב. כאשר רמות הגרלין גבוהות, סביר יותר שתרגיש רעב, תאכל יותר ותהיה בסיכון לעלייה במשקל. שינה משפיעה גם על הורמון השובע שלך לפטין. לפטין הוא ההורמון שאומר לך מתי שתית מספיק אוכל. מחקרים הראו שכאשר אנשים סובלים מחוסר שינה, רמות הלפטין שלהם מופחתות, מה שמוביל לעלייה בתיאבון ולסיכון גבוה יותר לעלייה במשקל.

סיכום

שינה רגועה מספקת ממלאת תפקיד חשוב בשמירה על בריאות נפשית ופיזית מיטבית. חוסר שינה משפיע על הרווחה, הבריאות ומצב הרוח שלנו. חשוב לדעת איך להשיג את השינה הדרושה לנו לבריאות ולרווחה, וכיצד לשפר את הרגלי השינה שלנו.